Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύπτουν έδαφος οι ευρωαγορές

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Πορτογαλική παραφωνία με πιέσεις στον PSI. Κέρδη και στα futures της Wall. Υψηλό 4,5 ετών στο Τόκιο, χαμηλό 4 ετών για γεν.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων και ενώ η πορτογαλική αγορά δέχεται έντονες πιέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,3% στις 7.679 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% στις 3.687 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.267 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,47% στις 7.834 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,49% στις 15.324 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ νωρίτερα ο Nikkei έκλεισε σε υψηλό 4,5 ετών κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του ιαπωνικού νομίσματος σε χαμηλό 4 ετών.

Ο κλάδος των εμπορευμάτων, ο οποίος είχε δεχθεί και τις εντονότερες πιέσεις τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ανακάμπτει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της BHP Billiton ενισχύεται κατά 1,6%. Κέρδη 1,7% καταγράφει και η μετοχή της Novartis μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη Merrill Lynch.

«Η πλεονάζουσα ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές καθιστά πολύ δύσκολο για τους επενδυτές να τηρήσουν θέση short, προς το παρόν» αναφέρει ο Κρις Γουέστος της IG και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει σαφής καταλύτης να πυροδοτήσει συντεταγμένη υποχώρηση». Πολλώ δε μάλλον, όταν και τα οικονομικά μεγέθη για τη Γερμανία ξεπερνούν τις προσδοκίες με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5%.

Η προσοχή πάντως, στρέφεται τώρα στην Alcoa που εγκαινιάζει σήμερα την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Τα βλέμματα και στον Μπεν Μπερνάνκε και στην ομιλία του στο συνέδριο της Fed στην Ατλάντα.

Στην Πορτογαλία, πάντως, το κλίμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Ο PSI υποχωρεί κατά 1,15% στις 5.571 μονάδες, ενώ η μετοχή της Banco Esanto Spirito σημειώνει πτώση 5%.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση για να παραμείνει εντός τροχιάς το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την απόρριψη μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως η απόρριψη προγραμματισμένων μέτρων προακλεί σοβαρό κίνδυνο για την ικανότητα της Λισαβόνας να τηρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και για την προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε δεύτερη διάσωση», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v